Pet koraka do reforme parafiskalnih nameta

Beograd, 8. oktobar 2014. – Opterećenje privrede parafiskalnim nametima biće smanjeno ukoliko Vlada Srbije preduzme pet koraka – eliminiše naplatu više taksi za jednu uslugu, usaglasi visinu taksi srazmerno ceni pružene usluge, ukine namete za koje se od države ne dobija nikakva usluga ili vrednost, vrati opštinama prihode od taksi koji im po prirodi stvari pripadaju, kao i da formira javni elektronski Registar taksi i naknada na nacionalnom nivou i propiše da institucije ne mogu da naplaćuju takse i naknade ukoliko nisu registrovane u tom registru.

To su ključne preporuke analize “Neporeski nameti u Srbiji 2014.” koju su danas u beogradskom hotelu Hyatt predstavili Nacionalna alijansa za lokalni ekonomski razvoj (NALED) i USAID Projekat za bolje uslove poslovanja. NALED i USAID kreirali su drugi Registar parafiskalnih nameta, koji pokazuje da privreda plaća 384 neporeskih nameta od kojih su 247 parafiskalni.

Poseban problem sistema taksi i naknada u Srbiji predstavlja netransparentno i nepredvidivo uvođenje novih nameta i povećanje postojećih. Na skupu je ocenjeno da takva praksa gura privredne subjekte u sivu zonu i da je umesto povećanja neporeskih nameta neophodno bolje organizovati naplatu postojećih poreza i efikasnije suzbijati sivu ekonomiju.

- Pozdravljamo najave premijera da Vlada Srbije neće uvoditi nove namete privredi, kao i da mere koje se planiraju neće pogoditi najsiromašnije građane. Uvođenje novih nameta kažnjava i dodatno opterećuje privredu koja legalno posluje i ispunjava sve svoje obaveze - izjavio je potpredsednik Upravnog odbora NALED-a i generalni menadžer Coca-Cola HBC Srbija Ramon Vajdinger.

Prvi registar parafiskala kreiran je 2012. nakon čega je na predloga NALED-a i USAID Projekta za bolje uslove poslovanja ukinuto 138 parafiskalnih nameta i davanja preduzetnika tada su smanjena za 41%. Trend ukidanja suvišnih taksi nije nastavljen, a opterećenje za velike privredne subjekte ostalo je gotovo nepromenjeno. Dvadeset najizdašnijih taksi koštale su privredu 76,5 milijardi dinara u 2013.

 

 

 

Novosti

26.10.2017 - Javni dijalog na temu alternativnog načina finansiranja MSP u Srbiji

20.09.2017 - Srbiji su potrebni alternativni izvori finansiranja

>>> Arhiva <<<
 
 Regulatorne reforme u privredi
     

Grantovi
 

Monitoring & Evaluacija