USAID predstavio mogućnosti za unapređenje finansiranja privrede

Bolji pristup izvorima finansiranja za mala i srednja preduzeća (MSP) moguće je ostvariti uz pomoć pouzdanijeg izvršenja i veće ponude mogućnosti za finansiranje, kao i uz snažniju saradnju između privrede, finansijskih institucija i Vlade Srbije. Ove, i mnoge druge, preporuke sadržane su u novoj Knjizi preporuka koju je Vladi Srbije predstavio USAID Projekat za bolje uslove poslovanja. „Knjiga preporuka, koja se zasniva na jednogodišnoj studiji uslova za pristup izvorima finansiranja u svim krajevima Srbije, za cilj ima pokretanje kreditnih tokova, i to ne samo radi zadovoljenja potreba za likvidnošću, već i za investiranje malih i srednjih preduzeća, koja predstavljaju kičmu budućeg razvoja lokalne privrede, najrelevantniji izvor novih radnih mesta i faktor smanjenja siromaštva“, rekao je Majkl Kirbi, ambasador SAD u Srbiji.

Vlada Srbije i privrednici već koriste BEP-ovu Knjigu preporuka o pristupu malih i srednjih preduzeća izvorima finansiranja kao vodič za reformu pristupa izvorima finansiranja: naše preporuke su ugradili su svoje akcione planove. Na primer, Ministarstvo finansija i privrede iskoristilo je Knjigu preporuka za izradu nove Strategije za razvoj MSP 2014-2020 i za svoj Izveštaj o malim i srednjim preduzećima i preduzetnicima za 2011. Unija poslodavaca Srbije postavila je Knjigu preporuka o pristupu malih i srednjih preduzeća izvorima finansiranja na svoj internet sajt, naglasivši analizu koju je BEP sproveo u pogledu izazova sa kojima se suočavaju MSP u vlasništvu žena i pozvavši sve svoje članove da je pročitaju i komentarišu. Reakcije članova Unije na Knjigu preporuka dovele su do izrade dva dodatna predloga za diskusiju i dalju razradu (http://www.poslodavci.org.rs/vesti/privredi-potrebni-jeftiniji-izvori-finansiranja?id=165). Prvi predlog tiče se ideje da se formira Kreditna privredna zadruga u vlasništvu MSP, a druga zamisao je da se pronađu strateški partneri za podelu rizika u vidu velikih osiguravajućih društava i banaka.

Uz to, regionalne privredne komore Sombor i Zaječar, kao i Nacionalno udruženje procenitelja Srbije (NUPS), citirale su i postavile ceo tekst studije i Knjigu preporuka na svoje internet sajtove. Udruženje procenitelja naglasilo je nalaze vezane za unapređenje procene vrednosti imovine.

 

 

 

 

 

Novosti

26.10.2017 - Javni dijalog na temu alternativnog načina finansiranja MSP u Srbiji

20.09.2017 - Srbiji su potrebni alternativni izvori finansiranja

>>> Arhiva <<<
 
 Regulatorne reforme u privredi
     

Grantovi
 

Monitoring & Evaluacija